Find vej: Forside » Artikler » Sundhedsstyrelsen anbefaler HPV-vaccination

Sundhedsstyrelsen anbefaler HPV-vaccination

Lagt på vores-læge.dk den 02-06-2016 af MedicMaster


Information bringer i dag i en artikel en anklage om videnskabelig uredelighed mod Sundhedsstyrelsen (SST) og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. I Sundhedsstyrelsen er vi forundret over anklagen. En anklage om videnskabelig uredelighed er meget alvorlig, og skulle Sundhedsstyrelsen modtage en henvendelse med sådan en anklage, vil den naturligvis blive behandlet og kommenteret.Samtidig er det også vigtigt for Sundhedsstyrelsen at slå fast, at vi selvfølgelig tager al kritik alvorligt, og at vi løbende forsøger at forbedre vores information om HPV-vaccinen.

Sundhedsstyrelsen vil gerne fastholde, at vi fortsat anbefaler HPV-vaccination til forebyggelse af livmoderhalskræft. Viden om sammenhængen mellem livmoderhalskræft og HPV-infektion er betragtelig, og for denne kræftsygdom har man en betydelig bedre indsigt i både årsagsmekanismer og forebyggende tiltag, end tilfældet er på en række andre sygdomsområder.

”En infektion med visse HPV typer kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen, og en andel af disse vil senere vil udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis ikke de bliver behandlet. Denne årsagsmekanisme er veldokumenteret, og Harald zur Hausen modtog i 2008 Nobelprisen for at afdække den rolle, HPV spiller i udviklingen af livmoderhalskræft. Ved at forebygge forstadier til kræft, forebygges en senere kræftudvikling”, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Inden en vaccine indføres i vaccinationsprogrammet, vil man som udgangspunkt helst afdække, om vaccinen beskytter mod den sygdom, man vaccinerer imod. Men nogle gange kan det være meget vanskeligt at lave den slags studier - fx hvis det er en sygdom, der udvikler sig over lang tid som livmoderhalskræft, eller hvis det er en meget sjælden sygdom. I de tilfælde vil man undersøge effekten på surrugatmarkører i stedet for, som fx forstadier til livmoderhalskræft.

”Der er meget stærk videnskabelig dokumentation for, at HPV infektion med visse HPV typer fører til livmoderhalskræft. Samtidig er der evidens for, at vaccinen beskytter mod HPV-infektion og forstadier til kræft. Med den viden er det ikke etisk forsvarligt at lave lodtrækningsundersøgelser, hvor nogle kvinder ikke vaccineres, og man så venter i 20-30 år og ser, om de udvikler livmoderhalskræft i højere grad end den vaccinerede gruppe”, siger Kåre Mølbak, overlæge på Statens Serum Institut.

Vaccinerne mod HPV er godkendt af lægemiddelmyndighederne efter en grundig og krævende procedure, hvor det europæiske lægemiddelagentur (EMA) har stillet krav til dokumentationen.

Således var grundlaget for EMAs godkendelse af HPV-vaccinen Gardasil® i 2006, at der forelå data fra fire store ’lodtrækningsforsøg’ med deltagelse af knap 21.000 kvinder fra 16 til 26 år. Flere af studierne havde dansk deltagelse. I studierne blev forekomsten af svære celleforandringer reduceret med 52 % blandt vaccinerede kvinder og reduceret med hele 98 % blandt de kvinder, der forud for vaccination var blevet testet smittefri overfor de HPV-typer, som vaccinen beskytter imod.

”Der er så stærk evidens for effekten, at vi i Lægemiddelstyrelsen ikke er i tvivl om, at det er en god ide at vaccinere,” siger Kirstine Moll Harboe, der er læge i Lægemiddelstyrelsen.