Find vej: Forside » Artikler » Så er det tid til influenzavaccination

Så er det tid til influenzavaccination

Lagt på vores-læge.dk den 28-09-2016 af MedicMaster


Influenzasæsonen står for døren. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen personer med kronisk sygdom og andre, der kan blive alvorligt syge af influenza, at blive vaccineret. Hensigten med vaccinationen er at nedbringe alvorlig sygdom og død som følge af influenza.Du er i særlig risiko, hvis du:

Er 65 år eller derover
Har en kronisk sygdom som for eksempel astma, KOL eller diabetes
Er svært overvægtig (BMI over 40)
Er gravid efter 12. uge
Vaccinationen er gratis fra 1. oktober

Tilhører du en af de ovenstående grupper, kan du få vaccinationen gratis. Du kan også blive gratis vaccineret, hvis du er førtidspensionist. Vaccinationen er gratis fra 1. oktober og året ud. Gravide kan dog få vaccinen gratis frem til 28. februar 2017, og det samme kan personer med immundefekt og deres husstandskontakter.

En undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Sundhedsstyrelsen, viser, at personer i risikogrupperne er i tvivl om, vaccination er en god idé. Ifølge undersøgelsen er det stadig hver anden med en kronisk sygdom, der siger, at de sandsynligvis ikke vil blive vaccineret. For personer på 65 eller derover er tallet 43 procent.

”Det er bestemt en god idé at blive vaccineret. Influenza kan være en meget farlig sygdom, hvis man for eksempel har en lungesygdom, som fx astma eller KOL eller hvis man har diabetes. Kronisk sygdom påvirker kroppen og dens immunforsvar, så det er sværere at bekæmpe influenzasygdommen," siger Ane Just Ohrt, læge i Sundhedsstyrelsen.

Er du i tvivl om, om du skal få vaccinen, bør du snakke med din læge.

Vaccinationen beskytter dig

Vaccinen beskytter sædvanligvis i 6-12 måneder, og den skal gives hvert år i god tid inden influenzasæsonen starter, hvilket typisk er i oktober.

”Mange tror, at det er nok at lade immunforsvaret arbejde, og det er det også generelt. Men immunforsvaret bliver dårligere med alderen, også selv om man i øvrigt er sund og rask. Derfor er det vigtigt at være beskyttet af vaccinationen, hvis man er 65 eller derover. Desuden kan man som ældre have en uopdaget kronisk sygdom, som gør vaccination endnu mere vigtig,” siger Ane Just Ohrt.

Får man vaccinen, er risikoen for at få influenza mindre. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.