Find vej: Forside » Artikler » Ny vejledning skal give bedre behandling af gigt i hoften

Ny vejledning skal give bedre behandling af gigt i hoften

Lagt på vores-læge.dk den 01-09-2016 af MedicMaster


Sundhedsstyrelsen udgiver ny klinisk retningslinje for behandling af patienter, der har slidgigt i hoften eller har fået nyt hofteled.Mange danskere får slidgigt i hoften. Sygdommen kan give store smerter og forhindre patienterne i at leve et normalt liv med en almindelig hverdag.

De nye nationale retningslinjer stiller blandt andet skarpt på de forskellige former for træning til patienterne. En af anbefalingerne er, at tilbud om superviseret styrketræning til patienter med slidgigt bør overvejes.

”Vi kan se, at styrketræning og andre specifikke træningsformer kan hjælpe patienterne til at få en bedre funktionsevne og give færre smerter. Derfor anbefales det i retningslinjerne, at det skal overvejes at tilbyde patienter med slidgigt i hoften superviseret styrketræning eller andre specifikke træningsformer” siger Marlene Øhrberg Krag, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Genoptræning uden supervision fungerer lige så godt

Retningslinjerne giver også anbefalinger til genoptræningen, efter en patient har fået indsat et nyt hofteled. Her er anbefalingen ikke at give superviseret genoptræning som standardbehandling til alle patienter, der har fået nyt hofteled.

”Patienterne ser ud til at komme sig lige så godt, når de selv genoptræner efter instruktion og med enkelte opfølgninger, som hvis de har superviseret genoptræning af en fagperson. Derfor anbefaler retningslinjerne ikke, at standardbehandlingen skal være superviseret genoptræning,” siger Marlene Øhrberg Krag.

Den nationale kliniske retningslinje er faglig rådgivning og retter sig til sundhedsprofessionelle, der behandler patienter med slidgigt i hoften eller hjælper patienter med genoptræning, efter patienterne har fået indsat kunstigt hofteled. Retningslinjen er også målrettet planlæggere og beslutningstagere i regioner og kommuner. Patienter og andre med interesse for området kan også orientere sig i retningslinjen.

Retningslinjen skal medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.