Find vej: Forside » Artikler » Alkolinjen – det er nemmere at få hjælp, end du tror

Alkolinjen – det er nemmere at få hjælp, end du tror

Lagt på vores-læge.dk den 06-07-2016 af MedicMaster


865.000 danskere har et alkoholproblem, og mange har brug for hjælp, men det kan være svært at søge den. Siden Alkolinjen blev oprettet i januar, har mange danskere med et alkoholproblem og deres pårørende benyttet sig af tilbuddet.Den 25.januar oprettede Alkohol & Samfund og Sundhedsstyrelsen en anonym, professionel telefonrådgivning: Alkolinjen. Telefonlinjen er et nemt tilgængeligt tilbud til alle med alkoholproblemer og deres pårørende om at få kvalificeret sparring i forhold til netop deres problem med alkohol.

Kun cirka 10 % af mennesker med en alkoholafhængighed i Danmark modtager behandling. Det bekymrer og belaster ikke bare den, der drikker, men også partner, børn, bedsteforældre, kolleger og venner. 122.000 0-18-årige skønnes at vokse op i familier med alkoholproblemer, og 181.000 19-35-årige siger selv, at de er vokset op i familier med alkoholproblemer.

Mange har brug for hjælp, men det kan være svært at søge den. Folk har måske ikke lyst til at møde op personligt eller til at oplyse deres navn. Måske er de i tvivl om, hvorvidt der er et problem, hvilken hjælp de har brug for, og hvor de skal henvende sig for at få den. Gennem Alkolinjen får folk mulighed for anonymt at få hjælp til at afdække problemets omfang, stille spørgsmål til, hvordan man bedst kan tale om alkoholproblemet, hvordan man kan motivere til at søge hjælp, hvor hjælpen findes, hvad den består i, og hvordan man passer på sig selv.

En succesfuld hjælpende hånd

Alkolinjen blev på grund af stor medieomtale ved oprettelsen næsten væltet omkuld af henvendelser. Siden den 25. januar og frem til den 9. juni har Alkolinjen fået 1400 opkald – hvoraf de 430 er blevet behandlet. Tilbuddet må siges at være en succes i betragtning af, hvor nyt det er.

Kit Broholm, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, fortæller, at mange pårørende benytter sig af Alkolinjen. Det er en stor hjælp for dem at møde en anerkendelse af, hvilke vanskeligheder de står med og få en henvisning til den kommunale alkoholbehandling, der også har støtte til pårørende. Men det er ikke kun de pårørende, der har glæde af Alkolinjen.

”Vores forventning var, at det først og fremmest var pårørende, der ville ringe. Men det, der overrasker mig mest, er, at så mange, der selv har et endda ret stort alkoholproblem, henvender sig for at få en snak om, hvilken hjælp de kan få. Mange kan ikke forestille sig, hvordan alkoholbehandlingen kan hjælpe og har mange negative billeder af, hvad alkoholbehandling er. Det er utroligt nyttigt at kunne fortælle, hvor kvalificeret hjælp af kompetente behandlere, der kan gives i en god alkoholbehandling, ” siger hun.

Det glæder Kit Broholm, at borgere fra alle dele af landet – og både mænd og kvinder – ringer til Alkolinjen.

”Næsten lige så mange mænd som kvinder ringer til Alkolinjen. Normalt overstiger kvindernes henvendelser til sundhedsvæsnet langt mændenes. Håbet er, at både professionelle, der arbejder med mennesker med alkoholproblemer, og borgere indbyrdes vil hjælpe med at oplyse om Alkolinjen, fordi vi kan se, at det kan være vejen til, at flere får den hjælp, de har behov for,” siger hun.